Bine ati venit !

110 ore

a fost varful de munca intr-o singura saptamana, la recoltat/desfacut/ambalat/livrat mazare proaspata. Mai corect spus, ar fi maximul intr-o singura succesiune de 7 zile, pentru ca in ultimul timp conceptul de "saptamana de lucru" si-a pierdut complet semnificatia.

Ar fi incorect sa spun ca nu ma astepam ca 2013 sa fie un an in care voi avea mult de munca. Era oarecum natural, in urma triplarii suprafetei exploatate, combinata cu o aplicare mai buna a tehnologiilor de cultura, irigarii mai abundente si alte imbunatatiri. In plus, aveam experienta anilor trecuti in care sezonul de munca a fost mai intens inainte sa fie relaxat. Ca ultim argument, oricine a trecut printr-o sesiune sau succesiune de sesiuni la Automatica si Calculatoare poate sa spuna fara probleme ca a vazut ce inseamna munca pana in orele tarzii, sau trezirile succesive inainte de rasarit.

Acestea fiind spuse, trebuie sa recunosc ca am fost luat prin surprindere. Trebuie sa fi fost destul de naiv sa cred ca voi bate record dupa record in privinta oboselii sau restrictiilor personale. In total, am avut in jur de 2.400 de mp de mazare semanata in perioada optima de pana in 1 martie. Am optat pentru 2 soiuri: Getica, un soi romanesc de la statiunea de cercetari legumicole Buzau si un soi provenind din Ungaria ( imi scapa acum numele ) in teste. Potentialul estimat la inceputul anului era de aproximativ 1-1,5 to pentru suprafata cultivata in conditii de lipsa a ingrasamintelor chimice. Mazarea are insa o particularitate: trebuie recoltata intr-o perioada foarte scurta de timp. O pastaie din soiurile dulci rezista pe planta pentru maxim 48 de ore din momentul in care ajunge la maturitatea de recoltare. Cumulat cu caracteristica soiului romanesc de a produce mai multe etaje de fructe si avand cele 2 soiuri de tardivitati diferite, perioada de recoltare s-a invartit in jurul a 3 saptamani. A fost primul test important al sezonului, din punct de vedere al cantitatilor recoltate, iar capacitatea noastra logistica a fost intinsa la maxim, cateodata chiar peste.

Rezultatele la finalul acestei perioade au fost ferma/recoltat/ambalat/bucuresti/livrarat succesive in zilele de (pentru cine chiar este curios si are rabdare ): marti, miercuri, joi, sambata, duminica, marti, joi, sambata, duminica, marti, joi, sambata, duminica, marti, joi, sambata :) Evident, separat avem si alte activitati la ferma ( desi ar fi tare bine daca nu am avea decat de recoltat ): infiintat culturi noi, pregatit terenul pentru semanat/plantat, activitati de ingrijire a culturilor, prasile manuale, si multe altele. Agricultura ecologica are multe beneficii: lipsa reziduurilor de pesticide din alimente, nu polueaza panza freatica sau solul, nu omoara fauna locala si tine cont de biodiversitate. Cand aduci peste acest nivel soiuri cu caracteristici de productie "ca pentru noi", lucrurile devin insa complicate: viata de raft a produselor scade dramatic, iar factorul "timp" devine esential: cel mult 12 ore de la recoltare la farfurie, altfel frunzele se ofilesc, rucola isi pierde din miros, iar caldura din timpul transportului nu te ajuta.

Astfel, se incheie o perioada cu ploi abundente, recoltari efectuate in conditii neprielnice, angajati obositi, utilaje si masini blocate in noroiul din Baragan, foarte multa alergatura de la ferma la Bucuresti si inapoi si, peste toate, sacrificii de ordin personal,  pentru ca din cele 168 de ore ale unei saptamani, dupa ce scazi 110 ore, nu ramane mare lucru.

La final insa a iesit soarele: se anunta maxime de peste 30 de grade, culturile au fost repuse pe linia corecta dupa atatea saptamani de umiditate excesiva, gogonelele cresc pe rosiile palisate, varza asteapta sa fie plantata iar eu am reusit sa imi revad familia :)

1 Response to 110 ore

  • Marian Badea
    Marian Badea on June 19, 2013 at 11:31 am said:

    Ma bucur sa vad oameni dedicati si pasionati de ceea ce fac in ciuda greutatilor intampinate. Dar sunt convins ca datorita pasiunii pe care o ai si o aveti cu totii pentru hrana sanatoasa, asa cum natura a intentionat sa ne hranim, in cativa ani veti deveni un producator important de legume bio (chiar daca acum nu sunt oficial certificate, dar vine si certificarea aia :P ) pentru Bucuresti si nu numai.

    Bafta multa!!!

Comentarii