Bine ati venit !

De la samanta la consumatorul final

In ultimii ani am fost invitati sa tinem mai multe prezentari referitoare la ce facem si, mult mai important, de ce facem ceea ce facem. Mai jos se gasesc slide-urile impreuna cu explicatiile, iar aici se gaseste prezentarea online.

Slide1

 

De la samanta la consumatorul final este un concept vechi decand lumea ce se refera la lanturile alimentare. Pe unde trece hrana de la momentul semintelor pana la farfurie ?

Slide2

In urma cu peste 2000 de ani, Hipocrate realiza pentru prima data importanta alimentatiei in sanatatea populatiei. In ultima perioada insa diverse ratiuni au scos din vedere acest fapt

Slide3

Se discuta foarte mult in ultimul timp despre foametea mondiala. Pe fondul acestui indemn la panica irationala, omenirea a acceptat in farfurie monstri de dimensiuni din ce in ce mai mari: organisme modificate genetic, animale indopate cu hormoni si antibiotice, hibrizi de legume fara gust si nutrienti. Realitatea este ca in acest moment omenirea produce de cel putin 2 ori mai multa mancare decat este necesar.

Slide4

In acelasi timp in Europa se produce de cel putin 5 ori necesarul de hrana. Motivul principal pentru care exista acest sentiment ca nu ne ajunge mancarea este o distributie ineficienta: cantitati foarte mari de materii prime cerealiere sunt folosite pentru producerea de bio-combustibili, aditivi alimentari, ingrasarea vitelor cu cereale.

Slide5

Traim intr-una dintre cele mai importante zone economice din lume, iar occidentul ( UE + SUA ) au aproape 49% din PIB-ul mondial cu doar 11% in populatie. Cu toate acestea, hrana ce ajunge pe mesele consumatorilor din aceste zone este mai putin nutritiva si mai putin gustoasa decat oricand in istoria umanitatii. Si asta este extrem de ciudat: intotdeauna in istorie, cel mai important imperiu avea parte de cele mai bune produse, aduse din toate colturile lumii, imperiul Roman, Imperiul Britanic, chiar si cetatenii SUA acum mai putin de 80 de ani aveau parte de ce era mai bun pe glob. Nu si astazi

Slide6

Slide7

Cum am ajuns aici ? Lanturile alimentare scurte aproape ca au disparut in zilele noastre. Nu exista feedback de la consumator catre producator, iar acestia se gasesc in marea majoritate a cazurilor la mii de km distanta. Consumatorii s-au obisnuit sa gaseasca rosii si ardei, nectarine si pepeni, tot timpul anului si la preturi foarte mici. S-a creat iluzia mancarii ieftine si in cantitati mari, care nu tine cont de costurile ascunse. Unul dintre cele mai importante costuri ce nu se platesc la casa de marcat sunt intotdeauna cele legate de sanatate.

Slide8

Agricultura industrializata de astazi este doar o mica pata in istoria omenirii: 50 de ani de chimizare intr-un ocean de peste 3000 de ani de istorie documentata. Trebuie sa revenim la practici agricole sustenabile, la o mancare sanatoasa si hranitoare. Asta sa fie mostenirea pe care o lasam generatiei urmatoare.

Slide9

Slide10

Comentarii