Bine ati venit !

Despre semintele noastre

La Cosul de Legume facem agricultura de 4 ani, cu 3 ani experienta in cultivarea efectiva a legumelor. In acest timp, am incercat o gama foarte larga de surse pentru semintele folosite de noi. Am cautat intotdeauna acelasi lucru: sa prindem gustul legumelor de la bunica. In urma acestor ani, am ajuns la concluzia ca este imposibil sa te aprovizionezi dintr-o singura sursa sau de pe o singura piata.

Desi Romania are o istorie destul de bine conturata in privinta cultivarii legumelor, cu o diversitate  mare de varietati si soiuri, pentru aproape toate formele de relief, anii comunismului, peste care s-au asezat cele 2 decenii de tranzitie, au sters foarte multe dintre traditiile locale, inlocuindu-le cu material genetic din import. Motivele sunt diverse si tin in general de schimbarea majora data de lanturile moderne de retail: majoritatea pietei alimentare de legume si fructe, "piata" moderna de retail, doreste viata lunga de raft, uniformitatea fructelor, aspect impecabil, cantitati mari, preturi mici, disponibilitate tot timpul anului, livrari ritmice etc. Aceste directii au afectat producatorii mari si mici deopotriva, iar baza genetica de seminte a legumicultorului care producea in primul rand pentru el a disparut din foarte multe areale.

Din fericire, acest lucru nu s-a intamplat peste tot :). Exista atat in Romania, dar mai ales in alte tari, colectionari de seminte care aduna soiuri vechi, denumite "heirloom", le inmultesc, le selectioneaza si le comercializeaza, vizand fermieri exact ca noi. Din punct de vedere istoric, marea majoritate a legumelor pe care le consumam in zilele noastre au fost domesticite in Mezoamerica, ele fiind apoi raspandite in toata lumea, primind caracteristici locale si ducand la varietati aproape nebanuite: fasolea, pe care noi o cunoastem ca avand boabe albe in forma de rinichi, are peste 30 de culori simple sau combinate, cu striatii sau puncte, in forma ovala, sferica sau neregulata, fiind cultivata din muntii Anzi pana in delta Mekong din Asia. Din acel areal au venit si rosiile, ardeii, cartofii, fasolea sau dovlecii.

Pentru ca un soi sa fie numit heirloom (sau autentic, original, traditional), el trebuie sa aiba cel putin 70 de ani ( majoritatea considera 1945 drept anul in care legumele au inceput sa fie industrializate ), sa fie polenizat liber, nu prin hibridare si, in mod absolut esential, sa nu fie utilizat la scara larga in agricultura moderna.

Am putut in anii trecuti sa incercam soiuri stabilizate in urma cu peste 130 de ani, am vazut sfecla galbena si extrem de dulce, am mancat pentru prima data frunze de sfecla elvetiana in toate culorile curcubeului, am incercat salata in care am pus 5 tipuri diferite de ... salate :) si am gustat direct din tufa cele mai interesante rosii din viata mea.

Pentru toate aceste experiente, am adunat seminte din mai multe tari si am folosit soiuri de pe toate continentele. Pe departe cele mai bune experiente le-am avut cu soiurile vechi adunate din arealurile lor cu istoria cea mai indelugata: rosii din America, dovlecei din Italia sau castraveti din Romania :)

2 Responses to Despre semintele noastre

  • Florin Danciu

    Buna sa va fie ziua!:)

    Am o intrebare: Aveti in plan la un moment dat sa vindeti si seminte heirloom?

    Multumesc anticipat de raspuns, oricare ar fi el.

    Cu stima.

  • Do

    Felicitări pentru tot ceea ce faceți! Cred ca cel mai bine va înțeleg efortul părinții care doresc ce-i mai bun si sănătos pentru copiii lor. Facem parte din aceasta categorie. Si noi suntem interesați de astfel de seminte pt consumul propriu. Ne puteți ajuta cu Recomandări? Multumiri!

Comentarii