Bine ati venit !

Dupa mazare urmeaza varza si rudele sale apropiate

Nu, nu e vorba de o masa conceputa putin gresit, e vorba de o succesiune naturala a culturilor in camp. In general recoltatul la mazare se incheie in jurul inceputului de iunie. Manualul spune ca perioada optima pentru infiintarea culturilor de varzoase este intre Sf. Constantin si Elena si 10 iunie. Stiu, despre Sf. Constantin si Elena am aflat si eu in sat. Asa cum am aflat ca de Sf. Ilie ploua, dupa Sf. Gheorghe se seamana porumbul, iar dupa Adormirea Maicii Domnului “numai creste iarba”.

Sa revenim: pe 21 mai am semanat cele 15.000 de fire de diverse plante din familia verzei. Strict tehnic, am semanat in jur de 18.000 de fire, insa in general soiurile nu au germinatie foarte buna, asa ca punem cu o oarecare marja. Dupa incheierea recoltatului la mazare, am desfiintat cultura, folosind tractorul si o freza de sol greu. In mod evident, dupa atatea ploi solul era foarte tare, asa ca tractorul a fost intrebuintat la capacitatea sa. Partea buna cu freza de sol este ca are dubla actiune, tocand resturile vegetale si incorporandu-le in sol in aceeasi trecere. Pentru o incorporare completa, a fost nevoie de un total de 3 treceri, ultima fiind in viteza cea mai joasa a tractorului ( viteza 1 pe greu, adica 1 din totalul de 8 viteze inainte ). La final terenul a fost aproape perfect nivelat, cu resturi vegetale foarte mici si afanat pe o adancime de aproape 20 de cm. Partea foarte buna in cazul culturilor infiintate tarziu este ca cea mai mare problema in agricultura ecologica, combaterea buruienilor, este pe jumatate rezolvata: ce este in vegetatie la jumatatea lui iunie este distrus, terenul este uscat pe profilul -15 0 cm, asa ca semintele nu mai au puterea sa germineze, iar radacinile adanci de costrei si alte plante au putere mult mai scazuta sa mai rasara. Folosind benzi de picurare cu picuratoare la distanta mare, se poate astfel face un management foarte bun al apei, irigand exclusiv plantele din cultura si nimic altceva. In aceste conditii am mutat rasadul in camp si l-am plantat, la 30 de zile de la samanta. Au urmat 3 irigari succesive rapide si tintim un procent de peste 90% de plante viabile la 48 de ore :)

Am optat pentru prima data pentru plante din familia verzei, avand un total de 12 soiuri de varza alba, rosie, broccoli si calabrese, conopida alba si violet, gulii si varza kale, cat si inca o cultura de rucola. Cultura verzei este una nu foarte pretentioasa, insa cu un necesar de apa foarte ridicat si cu o perioada de vegetatie foarte lung: pe langa un fir de varza treci de foarte multe ori in cele aproape 150 de zile de la samanta la recoltat, il irigi de aproape 50 de ori, il prasesti mecanic odata, manual de vreo 2 ori si abia dupa toate astea il recoltezi.

In cazul nostru, se adauga o lucrare in plus: combaterea daunatorilor. Cum plantele din familia verzei au foarte multi daunatori specifici ( fluturele verzei, puricele verzei si altii ), o atentie deosebita trebuie data acestui aspect. In acest an am optat pentru utilizarea unor plante suport ( sau companion ). Din cultura de rucola plantata in martie in ferma, vom recolta semintele si le vom semana intre randurile de varzoase. In teorie daunatorii vor opta pentru frunza frageda de rucola, in “detrimentul” frunzei tari de varza si conopida, permitand culturii protejate sa se dezvolte in voie. Exista si o gama larga de “insecticide” specifice agriculturii ecologice, care acum sunt perfect standardizate, cu substante active in concentratii exacte, la care putem acum apela. Exemplul cel mai recent a fost un extract de urzica pe care o firma l-a pus pe piata si care afirma ca are o concentratie foarte mare, fara a avea si riscurile de a il face in casa. Probabil ca le vom incerca in timp.

Comentarii