Bine ati venit !

Impreuna putem face mult mai multe

Cosul de Legume porneste la drum, ca in fiecare an in aceasta perioada. Evident, incepem cu un amplu proces de bugetare, cu stabilirea planului de cultura si cu multa munca de planificare a ceea ce urmeaza. Acest an este diferit insa: avem o multime de idei noi. Si nu ma refer la o cultura suplimentara aici, sau un ambalaj nou dincolo. Ma refer la o reinventare care ne va defini modul in care facem agricultura pentru anii care vin.

Cosul de Legume va deveni parte integranta a unei cooperative agricole. Mai exact, vom fi membri fondatori. Exista doua tipuri de cooperative: de productie si de vanzare. In cazul celebrelor Cooperative Agricole de Productie (sau CAP-uri, daca va mai aduceti aminte), scopul asocierii este acela de a obtine o productie mai mare, folosind factori de productie in comun. De asemenea, se pot obtine preturi mai bune la seminte si la alte inputuri in agricultura, preturi rezonabile la electricitatea folosita in irigatii si altele. In directia opusa, se pot asocia fermieri pentru a obtine o vizibilitate mai buna in fata clientilor, sa aiba un singur centru logistic pentru livrarile tuturor si sa poata balansa cererea cu oferta. Cel mai important motiv pentru care insa se pot asocia fermierii este acela de a obtine o gama cat mai variata de produse, un sezon prelungit, produse cu specific complet diferit, care insa se pot completa intr-un mod absolut fascinant.

Ce vrem sa spunem cu asta? Am spus de nenumarate ori ca sunt produse pe care nu putem sa le livram: fructele sunt cel mai simplu de enumerat, insa sunt si cereale, ulei si produse de origine animala (lactate, oua etc). Sunt diverse motive pentru acest fapt: lipsa unei infrastructuri care sa ne permita sa producem tot ce ne-am dori, lipsa timpului pentru a testa multe culturi, asezarea geografica in mijlocul Baraganului care ne restrictioneaza din punct de vedere pedo-climateric si altele.

Exista insa in Romania producatori absolut deosebiti, oameni care au un scop, fermieri din tata in fiu, care au traditie si care s-au saturat sa concureze cu turcii sau cu spaniolii pentru cele mai chimice si lipsite de gust legume din Europa, care au cunostintele necesare sa produca rosii de Buzau si cartofi a caror samanta se gaseste in familie de generatii. Oameni care au trait toata viata la ferma, care isi termina saptamana de 40 de ore de munca pana miercuri la pranz si care mai adauga 70 de ore inainte sa se incheie saptamana. Care au grija de pamantul pe care il lucreaza, pe care il considera un dar, nu numai un bun, si pe care isi doresc sa il lase pentru generatia urmatoare.

Dorim sa ne asociem cu astfel de oameni, sa lucram alaturi de ei si impreuna sa aducem pe piata din Bucuresti produsele lor, alaturi de produsele pe care Cosul de Legume va continua sa le produca. Dorim sa facem un parteneriat corect si echitabil, care sa le permita sa prospere, facand ceea ce le place si sa devenim impreuna fermierii cu care sa fie asociat conceptul de "produs de calitate in Bucuresti".

Anul acesta vom porni acest demers pe care il vom continua in anii urmatori. De aceea, in curand veti observa anumite modificari pe site-ul Cosului: vor aparea pagini ale unor alti producatori, cu informatii despre fiecare (cine este, ce poveste are, unde produce, ce produce si altele). De asemenea, fiecare produs de pe site va avea asociat producatorul sau si cel fel de certificari are (ecologic, in conversie sau traditional). Pe masura ce vom deslusi modul in care vom functiona, mai multe informatii vor deveni disponibile pe site.

Comentarii