Bine ati venit !

Petrica si lupul

Nu stiu in ce masura urmariti stirile agricole (legate direct sau indirect de domeniu) insa in general, cand apare cate o modificare de orice natura "in piata" fie guvernamentala, (vreo crestere de acciza, TVA, modificare legislativa etc) sau legata de functionarea normala pe plan international (modificare pretului petrolului, cotatiile produselor agricole la nivel european, pretul gazelor etc), exista o gama de asa-zisi reprezentanti ai organizatiilor profesionale din agricultura care sar ca arsi, prezicand cresteri procentuale de 2 cifre ale produselor agricole pe piata locala.

Exemple? Doar cateva:

Agricultori: Pretul rosiilor si altor legume romanesti va creste cu 50%, din cauza scumpirii gigacaloriei

Carmolimp: Creste pretul pentru carnea de porc cu 12-15% pana la finalul anului

Producatori: premium porc anunta posibila scumpire a pretului carnii de porc 20%

Producatorii de preparate din carne vor sa majoreze preturile, pana la Craciun, cu 10%, ca urmare a scumpirii materiei prime, utilitatilor si combustibililor

De multe ori, daca aduni toate stirile alarmiste ce apar de-a lungul unui an, ajungi la final la cresteri prognozate de peste 100%, iar in magazin nu ar fi neobisnuit sa ai defapt o scadere de la un an la altul. Dupa toate plangerile fermierilor, observ ca din ce in ce mai multa lume nu mai are aplecare spre a le asculta, fiind in situatia de a fi nemultumitii de serviciu, tot timpul avand cate un motiv: daca nu ploua "a fost seceta si nu am avut ce recota", insa daca ploua mult "s-a facut mult grau si nu avem unde il depozita si vin samsarii si ne iau cerealele pe nimic".

Cunosc un fermier care in 6 ani a trecut de la 200 ha si active de 100.000 EUR la 1.400 ha si active de peste 4.000.000 EUR, insa nu a existat un an in care sa discut cu el si sa fie multumit. Ba mai mult, cred ca in jumatate din ani chiar afirma ca a iesit in pierdere.

Bun, si sa ajungem si la zilele acestea: dupa embargoul Rusiei asupra produselor alimentare din UE (plus SUA, Australia, Canada si Norvegia), piata locala a fost invadata de un exces de productie ce se gaseste acum la nivel european. UE a exportat anul trecut catre Federatia Rusa aproape 12 mld EUR in produse alimentare proaspete si procesate. In momentul in care aceasta piata s-a inchis brusc, aceste produse au inceput sa caute alte piete de desfacere, principalele vizate fiind cele vulnerabile, cu o productie proprie deficitara, ce se bazeaza in mare masura pe importuri. Si, evident, printre primele pe lista s-a gasit si Romania.

Drept urmare, in ultimele 2-3 saptamani, preturile la legume, fructe si de curand si carne, au inceput sa scada. Suprapunem asta cu perioada vacantelor, cand consumul scade in mod natural (de legume-fructe, nu in general) si avem niste rezultate foarte clare. De exemplu, un pret "corect" pentru o rosie de supermarket ar fi fost in aceasta perioada pe langa 3.5 RON/kg (excludem super-promotiile sau lichidarile de stoc). Astazi, pretul aceleiasi rosii este de 2.5 RON/kg.

Ce sa-i faci? Pretul e dat, ca in orice economie de piata de cerere si de oferta, e firesc. Problema este ca intrand intr-un lant de retail luat la intamplare, peste 60% din gama de produse ce s-ar putea produce inclusiv in Romania sunt importate, chiar si cele ce se gasesc in plin sezon (deci nu discutam despre portocale sau kiwi)

In supermarketul de langa casa noastra am gasit ieri: rosii din Spania, Nectarine si Piersici din Grecia, rosii cherry si Black of Tula din Italia, cartofi din Polonia, ardei gras din Olanda. Imi dau seama ca pare absolut neverosimil, o astfel de who's who al productiei europene de legume in acelasi magazin, dar nu m-au lasat sa fac poze si va trebui sa ma credeti pe cuvant :)

Si sa ajungem si la concluzie: preturile extrem de scazute vor duce micii si marii producatori deopotriva spre o lipsa acuta de lichiditati si spre decapitalizare, care pe termen lung numai bine nu le fac. Insa situatia chiar este grava, neobisnuita si chiar ar merita atentia tuturor. Imi dau seama ca nu va sari nici o televiziune de stiri in sus de bucurie la gandul ca va avea un reportaj numit "Incredibil! Au scazut preturile!", insa pe termen lung aceste scaderi pot sa dea peste cap anumite sectoare din agricultura autohtona.

Grupurile romane de producatori, dupa ani de zile cand indiferent de conditii s-au plans pe unde au putut de tot: de la subventii la vreme, la irigatii, la preturi, acum nu prea mai au unde sa se mai planga, si daca o fac nu prea ii mai asculta nimeni. Sunt ca in povestea cu Petrica si lupul: dupa 2 decenii de nemultumire motivata sau nu, cand in sfarsit au o problema serioasa pe cap, nu mai au credibilitatea necesara pentru a fi luati in seama

Comentarii